Alle foto’s zijn eigendom van Michel Hofkamp,©JOMI Fotografie. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van rechthebbende.

Ternataanse Kip

Een romig maar ook pittig kipje in een ingedikte saus.. Dit Ternataanse kip recept van het Noord-Molukse eiland Ternate, is simpel en heerlijk.

Dit recept is genoeg voor 3-4 personen en is klaar in 45 minuten (als u een staafmixer gebruikt voor de boemboe).

Ingrediënten

1 kip van 1000 à 1200 gram
1/6 blok santen
2 eetlepels olie
1/4 l water

kruiden

5 eetlepels gesnipperde uien
2 gesnipperde teentjes knoflook
2 theelepels sambal terasi
5 gepofte kemiries
1 theelepel gemberpoeder
1 spriet sereh
sap van 1 citroen

Snijd de kip in grove stukken. Wrijf uien, knoflook, sambal, gepofte kemiries en gemberpoeder met elkaar tot een brij; fruit ze in de olie en doe er als de uien geel zijn 1/4 liter kokend water bij en de sereh. Kook hierin de stukken kip half gaar. Voeg er daarna de santen aan toe en kook dit alles tot de saus ingedikt is en de kip gaar. Roer er daarna het citroensap voorzichtig doorheen. 

Lekker zijn de ingrediënten. Alles wijst erop dat het een zacht kippetje wordt 😉

Ik heb 600 gram kippenpootjes. Ik heb niet een hele kip gekocht. Dat vind ik onhandig en vind ik minder makkelijk eten. In het originele recept wordt gesproken over 1000 gram vlees.

Mijn sambal trassi is op, dus doe ik 1 hele peper met trassi en een mespuntje zout door de boemboe (=kruidenmix).

Kemiries zijn noten. In het Engels heet het ‘candlenuts’. Te krijgen bij de toko. Je moet ze altijd eerst roosteren voordat je ze gebruikt, anders zijn ze licht giftig. Maar ik hou het makkelijk en gebruik kemiriepasta uit een potje. 1 theelepelstaat voor 2 noten.

Wij gebruiken limoen in deze Ternataanse kip. Ik had nog een limoen liggen, erg lekker.

Santen is kokos-creme. Kan je krijgen in de supermarkt of toko. Je kan ook kokosmelk gebruiken. Deze kokos-creme zorgt wel voor een lekker dik sausje dat goed aan de kip blijft plakken.

Omdat het sausje van deze Ternataanse kip echt wat lobbig mag zijn, ga ik de ingrediënten blenden met mijn staafmixer.

De kip mix kleurt rood van de peper die er door gaat en ruikt sterk door de trassi en de gember. Heerlijk!

Met een paar eetlepels olie roerbak ik de boemboe in de wok totdat de uien licht geel zijn.

De citroengras kan in stukken en het kokende water kan in de pan. Gebruik 1/4 liter water voor de 600 gram kip. Dit is net genoeg om erin te sudderen.

Hou, om de kip goed te laten garen, de eerste 5 minuten de deksel even op de pan. De kip ligt zachtjes te pruttelen.

De saus moet indikken dus voor het tweede deel laat je de deksel eraf. Nog zo een 20 minuutjes laat je met de santen (kokoscreme) de kippetjes zachtjes pruttelen in de steeds dikker wordende saus. De saus begint steeds meer te spatten naar mate het dikker wordt. Een hoge pan is dan wel handig.

De kipjes zijn gaar en de saus is een eind ingedikt. De limoen knijp ik over de kippetjes uit en roer het nog even door. Ik laat de kippenpootjes nog even in de saus staan, met het vuur uit. Zo trekt alles in het vlees en wordt het nog malser.

Nog half warm schep ik de pootjes in een schaal en zie hier: een Ternataans kip gerecht. Ik heb de zaadlijsten niet uit de peper gehaald dus het is best een pittige kippetje.  Enak!

 

Bron; Het Groot Indonesisch kookboek, pagina 243.