Alle foto’s zijn eigendom van Michel Hofkamp,©JOMI Fotografie. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van rechthebbende.

GRATIS rondleiding Drents Archief

Het Drents Archief verzorgt elke tweede vrijdag van de maand een gratis rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het monumentale pand in het oudste stukje Assen. Van de supermoderne entree, via het monument uit 1901, tot de middeleeuwse kloostergang. De rondleiding is op vrijdagmiddag 8 maart van 14.00-14.30 uur. Na afloop kunnen bezoekers de gratis themafilm bekijken in de Digilounge. In de maand maart is dit ‘Vrouwen achter de camera’.

Het oudste stukje Assen

De rondleiding begint in de entree, een ontwerp waartegen enkele jaren geleden wel wat protesten rezen. Dat gold ook voor de Taubertoren die in 1980 werd neergezet op de plek van het oude bovengrondse depot. Velen vonden deze uitbreiding te modern ten opzichte van het monumentale gebouw. Dit gedeelte van het Drents Archief is enkele jaren geleden weer in oude luister hersteld. Het werd in 1901 in gebruik genomen door het Provinciaal Museum van Oudheden, de voorloper van het Drents Museum. Op oude foto’s is te zien hoe de veenlijken en andere archeologische vondsten werden tentoongesteld op de plek waar bezoekers nu achter de computer kunnen zoeken naar hun Drentse roots. Tot slot gaat de rondleiding langs de kloostergang, het oudste stukje Assen en een restant van het middeleeuwse klooster Maria in Campis.

Tijdens de rondleiding komen ook andere details uit het markante archiefgebouw aan bod.   Wat te denken van de karakteristieke kloostermoppen en de met smeedijzer gefigureerde hengsels en krukken aan de deuren die werden ontworpen door rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst?