Alle foto’s zijn eigendom van Michel Hofkamp,©JOMI Fotografie. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van rechthebbende.

Tim Knol brengt eerbetoon slachtoffers WO II..

Singer-songwriter Tim Knol zal op 4 mei 2016 muzikale bijdragen doen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork.  In het programma van de dodenherdenking, georganiseerd door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, spelen kamp-overlevenden en jongere generaties een belangrijke rol. De herdenking van Kamp Westerbork op 4 mei is live te volgen via RTV Drenthe.

’s Middags zullen ooggetuigen Jack Courant, Max Degen, Virry de Vries Robles en Joop Waterman hun persoonlijke verhaal vertellen in het museum en op het kampterrein. Enkelen van hen overleefden de oorlog in onderduik, anderen overleefden verschillende nazi-concentratiekampen als Kamp Westerbork en Bergen-Belsen. Veel familieleden overleefden de Tweede Wereldoorlog niet.

Tijdens de dodenherdenking bij het Nationaal Monument Westerbork, die om 19.00 uur met een stille tocht begint, doet Mischa Schliesser zijn verhaal. Het gezin Schliesser was Nazi-Duitland ontvlucht en beland in Nederland. Mischa Schliesser en zijn ouders hebben vijf jaar gevangen gezeten in Kamp Westerbork. Mischa was destijds nog een kind en overdenkt op 4 mei een jeugdherinnering.

 

“Dit is het juiste moment, het lied met tekst van Freek de Jonge is heel geschikt en ik ben blij om dit nummer op 4 mei in Westerbork te mogen spelen”

 

Eddy Mannheim is ook met zijn ouders uit Duitsland naar Nederland gevlucht voor de nazi’s. Het gezin komt in Kamp Westerbork terecht waar zijn vader arts werd. Vader, broer, moeder en Eddy worden naar verschillende kampen, Auschwitz en Theresienstadt, gestuurd. Samen met zijn dochter Yvonne Cohn en kleinzoon Jeffrey Cohn verteld Eddy welke invloed de oorlog heeft (gehad) op zijn en hun verdere leven.

Een van de winnaars van de jaarlijkse gedichtenwedstrijd van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ayu Ritzema, draagt haar gedicht Alleen voor. Er zijn studenten van Pabo-instellingen uit heel Nederland bij het programma betrokken. Zij keren op 4 mei terug van een door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork georganiseerde reis naar het voormalige kamp Ravensbrück. Nina Kok en Noor Teeselink van het Dr. Nassau College Quintus uit Assen lezen namen vanuit Kamp Westerbork gedeporteerde kinderen voor.

Tim Knol zal de nummers Don’t lose heart en When the roses bloom again spelen als eerbetoon aan alle Holocaust slachtoffers en oorlogsgetroffenen. “Iets om ten alle tijde bij stil te staan”, aldus Knol. “Dit is het juiste moment, het lied met tekst van Freek de Jonge is heel geschikt en ik ben blij om dit nummer op 4 mei in Westerbork te mogen spelen”.Tijdens de bloemlegging aan het einde van de Dodenherdenking zal muziek worden gespeeld uit Er reed een trein naar Sobibor. Als eerbetoon aan de onlangs overleden Jules Schelvis en alle andere slachtoffers van de vervolging.

De Dodenherdenking op 4 mei 2016 bij het Nationaal Monument Westerbork is vrij toegankelijk. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork nodigt iedereen van harte uit om de herdenking bij te wonen.

Klik hier voor praktische informatie, het complete programma en tijden.